KUCHNIA

Orkiszowe makówki z żurawiną i daktylami

Składniki na ok. 20 makówek:

Do ciasta

500 g mąki orkiszowej
200 ml ciepłego mleka roślinnego
4  żółtka w temperaturze pokojowej
150 g masła
120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
40 g drożdży świeżych

Masa makowa

50 g  drobno posiekanych migdałów
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 ml ciemnego rumu (opcjonalnie)
100 g żurawiny
100 g rodzynek
20 daktyli
2 łyżki miodu
500 g suchego maku
750 ml mleka roślinnego (migdałowe)

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2-3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do drugiej miski wsypać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto może być nieco klejące).

Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy. Ciasto powinno być dość miękkie, nie powinno mocno się kleić, ale jeśli byłoby zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać, ale nie należy z nią przesadzać, bo ciasto zamiast mięciutkie i rozpływające się w ustach wyjdzie nam suche i twarde.  Należy pamiętać, że podczas wałkowania, będziemy ciasto podsypywać na stolnicy mąką, by nie kleiło się do wałka i stolnicy, więc odrobinę mąki dodamy jeszcze podczas samego wałkowania.

Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Masa makowa

Mak zalać ok. 750 ml mleka roślinnego (musi pokryć cały mak) i gotować ok. 40 min. Daktyle zalać wrzątkiem na ok. 30 min. Następnie zblendować.

Mak dokładnie odsączyć z nadmiaru mleka. Zemleć dwukrotnie w maszynce z gęstym sitkiem. Daktyle dodajemy do masy. Rodzynki i żurawinę posiekać i dodać do masy makowej. Kolejno dodajemy resztę składników. Wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Nałożyć po połowie masy makowej i rozłożyć na grubość 0,5 cm, na każdy prostokąt, zostawiając wolne brzegi wzdłuż tak, aby je zawinąć na masę.

Potnij zawinięte ciasto z masą makową na 3-centymetrowe pasy i w nich zrób nacięcia wzdłuż, tak aby powstały tzw. „spodnie” Nałóż na siebie obie „nogawki” tak, ab powstała makówka. Pozostaw ciasteczka na kilka minut na blaszce wyłożonej pergaminem, następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp pokruszonymi migdałami lub orzeszkami laskowymi. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut.

Na zdrowie!

O autorze

Marek Zaremba

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: