KUCHNIA

Sałatka z fenkułem, grejpfrutem, natką pietruszki i kaszą jaglaną w pesto

Składniki na 1-2 porcje

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej z pesto
1 szklanka natki pietruszki
1/2 małego grejpfruta
kilka listków cykorii (opcjonalnie)
kilka listków sałaty rzymskiej
1 łyżka siemienia lnianego
domowe pesto

Do dressingu

1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 łyżki soku z cytryny
1/3 utartego ząbka czosnku
1/3 łyżeczki utartego imbiru
szczypta soli
szczypta estragonu
szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
szczypta ksylitolu

Przygotowanie

Dodaj do słoiczka wszystkie składniki dressingu i zmiksuj. Dopraw w razie potrzeby.

Ugotowaną kaszę wymieszaj z pesto. Dodaj do słoika lub miseczki. Następnie włóż kawałki grejpfruta, listki cykorii oraz drobno pocięte liście sałaty rzymskiej. Fenkuł potnij w cienkie płatki. Jak wszystkie składniki będą w słoiku wlej delikatnie dressing i wymieszaj.

Upraż na suchej patelni nasionka siemienia lnianego i dodaj do sałatki.

Na zdrowie!

O autorze

Marek Zaremba

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: