KUCHNIA

Tost z pieczonego kalafiora z jarmużem i jajkiem

Śniadanie to, jak wiemy najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie ma nic wspanialszego, kiedy możemy w spokoju zasiąść o poranku do stołu i w miłej atmosferze cieszyć się dobrym jedzeniem. To stan, którego dziś naprawdę chyba wszyscy szukamy, lecz okazuje się, że jeszcze wielu z nas śniadania w domu nie spożywa. Cóż, czasem brakuje nam po prostu czasu, aby przygotować sobie w ciągu tygodnia pełnego spraw, zdrowe i smaczne śniadanko, ale w weekend nie ma już mowy o wymówkach. Jeżeli, więc pragniesz zrobić najważniejszy krok ku zdrowemu odżywianiu, musisz zacząć od śniadania!

To nieco, wręcz dekadencko wyglądające danie śniadaniowe, może być również wspaniałym pomysłem na twój lunch lub kolację. Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej, możesz zamiast jajka, dodać więcej pomidorków lub upieczoną dynię. Jestem przekonany, że nawet jak nie zaprzyjaźniłeś się jeszcze z kalafiorem, to po tym przepisie zmienisz o nim całkowicie swoje zdanie. Zamiast jarmużu możesz podsmażyć szpinak lub dodać lekko grillowaną sałatę radicchio.

Składniki na 1 porcję:

kalafior
1-2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
2 szklanki jarmużu
3-4 pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
1 ząbek czosnku
szczypta słodkiej papryki, szczypta curry,
 szczypta mielonych nasion kopru i kolendry(opcjonalnie)
sól morska lub himalajska
, czarny lub kolorowy pieprz do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wytnij ze środkowej części kalafiora tost około 2 centymetrów długości, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, dopraw solą, szczyptą curry i słodkiej papryki. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
W tym samym czasie podsmaż na patelni jarmuż z pomidorkami na oliwie z oliwek, dopraw solą i mielonymi nasionami kopru oraz kolendry, posyp gałką muszkatołową.
Upieczony tost serwuj z podsmażonym jarmużem i jajkiem, ugotowanym na miękko lub w koszulce.
Na zdrowie!

Przepis pochodzi z książki Leczenie dietą-Wygraj z Candidą!

O autorze

Marek Zaremba

Marek Zaremba

Dyplomowany dietoterapeuta i specjalista medycyny komórkowej oraz terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne w akademii kulinarnej KULINARE Gotuj Zdrowo oraz praktykę dietoterapii. Kocha gotowanie i wszystko co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.
Autor książki" Jaglany Detoks" Ponad 336 stron o kaszy jaglanej, zdrowym odżywianiu i tym czego wszyscy jesteśmy spragnieni. Miłości.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: