KUCHNIA

Błyskawiczne kulki czekoladowe

Znasz to uczucie, kiedy kawa domaga się słodkiego kompana, a tutaj w szafce i lodówce pusto? Zanim kawa zdąży wystygnąć możesz zrobić czekoladowe kulki. Są nie tylko błyskawiczne w przygotowaniu (w zależności od tempa pracy zrobisz je w 5 do 10 minut), ale też pyszne, a nawet najlepsze na świecie – jak twierdzą autorki książki Food Pharmacy Przepisy, z której pochodzi receptura 🙂

Składniki na 10-15 kulek:

7 świeżych daktyli bez pestek
200 ml płatków owsianych
3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
2 łyżki kakao (najlepiej surowego – raw)
50 ml wiórków kokosowych + ok. 100 ml do obtoczenia
szczypta soli
łyżka zimnej kawy

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj (ja robię to w blenderze). Z ciasta uformuj małe kulki i obtocz w wiórkach kokosowych. Jeżeli ci jakieś zostaną przechowuj je w lodówce 🙂 Kulki można mrozić.

 

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

2 komentarze

  • Dzień dobry,

    właśnie skończyliśmy robić Pani kulki. Niestety, pojawił się problem po zblendowaniu wszystkich składników – nie sposób było uformować z nich kulki. Wszystko było zdecydowanie zbyt sypkie. Czy na pewno wszystkie wymagane składniki zawarła Pani w swoim przepisie?

    Pozdrawiam,

    JW

    • Dzień dobry. Czasami i u mnie pojawia się ten problem i składniki nie chcą się połączyć. Wtedy dolewam trochę więcej zimnej kawy lub wody i to wystarcza, żeby masa uzyskała pożądaną konsystencję. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: